Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Το συγκεκριμένο άρθρο  πρωτοδημοσιεύθηκε στις 16 Μαΐου 2018. Όμως με την κατάρρευση της σελίδας τον Νοέμβριο του 2022 χρειάστηκε να το αναδημοσιεύσουμε. Παράλληλα εφαρμόσαμε και SEO ώστε να μπορεί το άρθρο να φαίνεται στην google:

Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Η offset δούλευε ασταμάτητα για μέρες. Έχει δουλειά για μερικές μέρες ακόμα, αν έρθει εμβόλιμη βιαστική δουλειά τι θα γίνει;

 – Πήρε ο γιατρός… βιάζεται για συνταγολόγια!

 – Να τα βάλουμε σε λίγες μέρες;

 – Με τίποτα, βιάζεται! Του τελείωσαν, πες στον Βασίλη να κατέβει κάτω…

Η μηχανή είναι έτοιμη, στημένη και ήδη τυπώνει φύλλα, απλά κάποιος πρέπει να την προσέχει, να τελειώσει η δουλειά.

 – Βάλε αν χρειαστεί λίγο μελάνι… α, και χώριζέ τα ανά 100…

Γνώριμος ο ήχος, σαν τρένο αγκομαχούσε η Χαϊλδεμβέργη. Πάνω κάτω τα γκράιφερ, παίρνουν χαρτί – αφήνουν χαρτί. Πάνω κάτω και το καζάνι, πιέζει το χαρτί στο τελάρο με τα στοιχεία, παίρνει το αποτύπωμα. Μαζεύονται τα φύλλα στην εξαγωγή… 98, 99, 100. Επόμενο μπλοκάκι. Βάζουμε το έτοιμο ανάμεσα σε 2 πατόχαρτα. Να στεγνώσει το μελάνι, να συνεχίσουμε με το κόλλημα των φύλλων.

Πόσα χρόνια έχουν περάσει! και ο ήχος στο κεφάλι αναλλοίωτος. Οι μυρωδιές γνώριμες, μεγάλωσα με αυτές, όλη η πολυκατοικία μυρίζει έτσι. Μελάνι και καθαρό πετρέλαιο. 

Τσαφ, τσουφ, συνεχίζει η μηχανή την δουλειά της. Το νου σου στο μελάνι, μην τελειώσει! Βάλε λίγο με την σπάτουλα. Το μέτρημα, που είμαστε; Επόμενο μπλοκάκι. Για στέγνωμα εσύ με τα υπόλοιπα.

Τελειώνει η δουλειά. Βγάλε το τελάρο και καθάρισέ το.

Πλύνε την μηχανή. Καθάρισε τα κύλινδρα, το μελανείο, όλα πρέπει να είναι πεντακάθαρα. Έτοιμη η μηχανή. Για την επόμενη φορά. Πότε θα είναι η επόμενη φορά;

Η offset έχει πάρει την θέση της, καλύτερη εκτύπωση, καθαρότερη εκτύπωση, γρηγορότερη εκτύπωση. Και όμως η Χϊδελμβέργη ακόμα έχει να κάνει δουλειά. Πάνω από 4 δεκαετίες τυπώνει… Και συνεχίζει να δουλεύει, ακούραστη, ασταμάτητη, νομίζεις ότι είναι αθάνατη. Ένα κουμπάκι και το βολάν θα αρχίσει να γυρίζει με τον τσιριχτό του ήχο. Απασφαλίζεις και αρχίζει να ξεφυσάει. Με τον ίδιο τρόπο 40 χρόνια τώρα. Μπορεί να μην τυπώνει πια αλλά θα κάνει άλλες δουλειές, θα χαράξει, θα κάνει πίκμανση… Περαιωτικές δουλειές. Καθόλα χρειαζούμενες. Με συνέπεια, αγόγγυστα.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Stafilas Vasileios

Ο Βασίλειος Σταφυλάς γεννήθηκε το 1977 από πατέρα τυπογράφο. Ουσιαστικά γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα σε ένα τυπογραφείο, μέσα στις Γραφικές Τέχνες. Με τα κινητά μεταλλικά στοιχεία του τυπογραφείου έμαθε να διαβάζει και να γράφει. Σπούδασε στο ΤΕΙ Αθήνας, στην Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, όπου κα αποφοίτησε ως Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών. Δεν έχει σταματήσει να μελετά τις Γραφικές Τέχνες και να τις υπηρετεί με όλες τις δυνάμεις του. Την τελευταία δεκαετία επικεντρώνεται στην Γραφιστική αλλά και στην κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων.

This Post Has One Comment

  1. OceanWP

    Integer nec odio. Praesent libero. Sed cursus ante dapibus diam. Sed nisi. Nulla quis sem at nibh elementum imperdiet. Duis sagittis ipsum.

Leave a Reply