Εικόνα με Social Media και SEO

Προώθηση Ιστοσελίδων – Οι Γραφικές Τέχνες Σταφυλάς Ακολουθούν

  • Updated
  • Posted in Web Design
  • 1 min read

Προώθηση Ιστοσελίδων – Οι Γραφικές Τέχνες Σταφυλάς Ακολουθούν

Άλλο ένα άρθρο που έχει δημοσιευθεί πριν την κατάρρευση της σελίδας μας, συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2019. Ακολουθεί η αναδημοσίευση:

Αφού ολοκληρώθηκε το σεμινάριο για την προώθηση ιστοσελίδων μπορούμε να γράψουμε λίγα λόγια για αυτό. Οι Γραφικές Τέχνες Σταφυλάς ήταν παρών σε όλα τα μαθήματα. Το σεμινάριο είχε σαν θέμα: Google AdWords, SEO, Μηχανές Αναζήτησης. Τα σεμινάρια τα υλοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και το Διαβαλκανικό Κέντρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ΑΕ. Ο κ. Μπαλατσούκας Νικόλαος, εκπαιδευτής ενηλίκων στην πληροφορική και στον προγραμματισμό, αποκάλυψε τα μυστικά της προώθησης. Αυτό έγινε σε 40 ενδιαφέρουσες ώρες σε όμορφο κτίριο της ΑΚΤΟ.

Στην διάρκεια αυτών των ωρών αναλύσαμε πρώτα από όλα το πως η Google ορίζει την ποιότητα, για να το αξιοποιήσουμε στην προώθηση. Εν ολίγοις η Google κοιτάει αν υπάρχει κίνηση στην σελίδα (traffic), το μέγεθος των άρθρων της σελίδας και το πλήθος των επισκεπτών που παραμένουν στην σελίδα. Βασικό στοιχείο που χρησιμοποιούμε είναι η Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδων για τις Μηχανές Αναζήτησης SEO (Search Engine Optimization). Το βασικότερο εργαλείο για την προώθηση της ιστοσελίδας. Ακολούθησε η εξοικείωση με μια σειρά από εργαλεία που βοηθούν στην κατανόηση και την αξιοποίησης της προώθησης (google analytics, google search console, visibility, alexa, neilpatel).

Φυσικά όταν μιλάμε για προώθηση δεν γίνεται να αποκλείσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κάθε μέσο έχει το δικό του κοινό που συ στρατεύεται για να ανέβει ο ιστότοπος. Και βέβαια η πληρωμένη διαφήμιση παίζει τον δικό της ρόλο στο παιχνίδι…

Προώθηση Ιστοσελίδων – Δηλαδή;

Ορίζουμε ότι ο κύριος στόχος στην προώθηση είναι να ανέβει η ιστοσελίδα μας στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων σε μια επιλεγμένη αναζήτηση. Το ερώτημα που τίθεται είναι: και γιατί να επιδιώξω κάτι τέτοιο για την ιστοσελίδα μου; Να το πούμε με απλά λόγια. Αν ο ιστότοπός μου εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα σε μια μηχανή αναζήτησης, σημαίνει ότι όσοι κάνουν αυτή την αναζήτηση προφανώς θα με δουν. Όσο περισσότεροι βλέπουν την σελίδα μου τόσο περισσότεροι θα μπουν σε αυτήν. Τόσο περισσότεροι θα πάρουν αυτό που προσφέρω. Επιδιώκω να έχω κλικ στην σελίδα μου, κλικ με νόημα. Δηλαδή κλικ από χρήστες που θα μείνουν λίγο παραπάνω στην ιστοσελίδα μας. Να κάνουν τουλάχιστον 3 κλικ περιήγησης στην σελίδα.

Βέβαια η προώθηση δεν μένει μόνο σε αυτό, στο να εμφανίζεται μπροστά η σελίδα μας. Για αυτό έχουμε και την διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εκεί εκτός από την ιστοσελίδα προωθούμε και συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Και ουσιαστικά αυτός είναι και ο τελικός μας στόχος, να διαθέσουμε στη  αγορά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Αυτό είναι το ζητούμενο όταν μιλάμε για την προώθηση ιστοσελίδων. Η διαφήμιση καταλαβαίνουμε ότι το κάνει αυτό πιο άμεσα, για αυτό θεωρείται επένδυση. Όσο επενδύουμε στην σωστή διαφήμιση του σωστού προϊόντος, τόσο θα έχουμε όφελος, κέρδος σε αντάλλαγμα. Και το ωραίο στην διαφήμιση στο internet είναι ότι η στόχευση μπορεί να γίνει όσο συγκεκριμένη θέλουμε…

Η Προώθηση Ιστοσελίδας στις Μηχανές Αναζήτησης – SEO

Το θέμα τώρα είναι το πως θα βοηθήσω την ιστοσελίδα μου να ανέβει στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό γίνεται με την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας μας για τις μηχανές αναζήτησης, στα αγγλικά Search Engine Optimization – SEO. Εργαλεία όπως το Yoast, που είναι plugin του WordPress, μας βοηθά στην βελτιστοποίηση. Σε ένα άλλο άρθρο θα εξηγήσουμε πώς γίνεται αυτό. Θα συνεχίσουμε όμως λίγο ακόμα την ανάλυση.

Πρώτα από όλα χρειάζεται να ορίζουμε το είδος των χρηστών του internet που θέλουμε να επισκεφτούν την σελίδα μας. Στην συνέχεια ερευνούμε το ποιες λέξεις και συνδυασμούς των, αυτοί οι χρήστες θα χρησιμοποιήσουν για να βρουν την σελίδα μας. Από εκεί και πέρα αυτό που μας ενδιαφέρει στην προώθηση είναι χρησιμοποιώντας αυτές τις λέξεις – κλειδιά (keywords) στις μηχανές αναζήτησης, να εμφανίζεται ο ιστότοπος στην 1η σελίδα.

Όμως γιατί να βελτιστοποιήσουμε ένα άρθρο της ιστοσελίδας μας; Γιατί να δαπανήσουμε σημαντικό χρόνο και ίσως και πόρους για να χτίσουμε την σελίδα μας βελτιστοποιώντας την; Μια πρώτη απάντηση είναι ότι έτσι η σελίδα μας θα έχει πιο σωστό στήσιμο! Σίγουρα με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι βελτιστοποιώντας μια σελίδα, απλά καλύπτουμε τις προδιαγραφές της google. Όμως οι προδιαγραφές της google ουσιαστικά έχουν σκοπό το άρθρο μας να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα! Η Google προωθεί τις σελίδες που έχουν περιεχόμενο και ουσία. Αυτές που καλύπτουν τις ανάγκες ενός χρήστη που ψάχνει τις πληροφορίες που θέλει στο διαδίκτυο. Η σελίδα μας προσφέρει την σωστή πληροφορία και ανεβαίνει στις Μηχανές Αναζήτησης.

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και η Προώθηση Ιστοσελίδων

Στην προώθηση μιας ιστοσελίδας συμβάλουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα από αυτά μπορούμε να προωθήσουμε τα άρθρα και το υλικό της ιστοσελίδας μας σε επιπλέον κοινό, αλλά και να ανεβάσουμε υλικό που θα προωθήσει την σελίδα μας. Τα ποιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το Facebook, το Instagram, το LinkedIn, το twitter, το Pinterest και το YouTube. Η λίστα συνεχίζεται με ακόμα ποιο εξειδικευμένα μέσα, αλλά δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με όλα. Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή και το καθένα έχει το δικό του κοινό.

Οπότε το Facebook είναι πιο διαδεδομένο σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το Instagram χρησιμοποιείται περισσότερο από νεαρά άτομα. Το LinkedIn απευθύνεται σε επαγγελματίες,  είναι πιο σοβαρό. Το twitter επίσης το χρησιμοποιούν άνθρωποι με μεγαλύτερες ηλικίες. Το Pinterest πάλι προσελκύει μεγαλύτερες ηλικίες. Τέλος το YouTube απασχολεί όλων των ειδών ανθρώπους, καθώς διαχειρίζεται βίντεο και ο καθένας βρίσκει ό,τι τον ενδιαφέρει.

Και η σύνδεση γίνεται…

Αυτά τα μέσα τα συνδέουμε όλα με την σελίδα μας, καθώς δημιουργούμε στο καθένα ένα λογαριασμό για την σελίδα. Στο Facebook, αφού ανοίξουμε έναν λογαριασμό, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σελίδα στην οποία θα ανεβάζουμε τα άρθρα του ιστότοπού μας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο LinkedIn. Στο Pinterest μπορούμε να κάνουμε pin (εικόνες) οι οποίες με σύνδεσμο θα οδηγούν σε ανάλογο άρθρο του ιστότοπου. Σε κάθε ανάρτηση σε αυτά τα μέσα μπορούμε να γράφουμε και το ανάλογο κείμενο με τις λέξεις κλειδιά που χρειάζεται για να προωθούμε τις ανάλογες σελίδες του ιστότοπου.

Στο Instagram δεν έχουμε περιθώριο για πολλά πράγματα, αρκεί να ανεβάζουμε εικόνες και βίντεο που δημοσιεύουμε στον ιστότοπο. Τέλος στο YouTube χρειάζεται να φτιάξουμε ένα κανάλι για την ιστοσελίδα και να ανεβάζουμε βίντεο για κάθε σελίδα με τις ανάλογες αναφορές στα κείμενα που τα συνοδεύουν. Και χωρίς να ξεχνάμε και τους ανάλογους συνδέσμους (links). Σε μελλοντικό άρθρο θα αναλύσουμε τα μέσα μαζικής δικτύωσης εκτενέστερα.

Η Πληρωμένη Διαφήμιση

Θα ολοκληρώσουμε το άρθρο για την προώθηση των ιστοσελίδων με την πληρωμένη διαφήμιση. Και θα πιάσουμε το θέμα με την σειρά που αναπτύχθηκε στο σεμινάριο. Καταρχήν έχουμε την διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και πιο συγκεκριμένα το Facebook και το LinkedIn. Σε αυτές τις διαφημίσεις συνήθως προωθούμε ένα προϊόν ή υπηρεσία που προσφέρουμε. Έτσι με έμμεσο τρόπο προωθούμε τον ιστότοπό μας, ενώ με άμεσο τρόπο αυτό που εμπορευόμαστε. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Facebook είναι ότι η διαφήμιση μπορεί να γίνει πολύ ειδική, καθώς έχουμε μια σειρά από παραμέτρους να επιλέξουμε. Όπως το σε ποια περιοχή θα εμφανιστεί η διαφήμιση, σε τι ηλικίες κλπ. Είναι ευέλικτη και όσον αφορά το ποσό που θέλουμε να διαθέσουμε. Παρόμοια πράγματα ισχύουν και με τι LinkedIn, αν και έχει λιγότερες παραμέτρους που ελέγχεις.

Για τις μηχανές αναζήτησης έχουμε το google ads, όπου μπορούμε να πληρώσουμε για να εμφανιστεί ο ιστότοπός μας στις πρώτες σελίδες. Εκεί χρεωνόμαστε με τα κλικ που θα κάνουν οι χρήστες του internet στην διαφήμιση. Αλλά μας δίνεται και η δυνατότητα να εμφανιστεί διαφήμιση στις μηχανές αναζήτησης κάποιου προϊόντος ή υπηρεσίας που προσφέρουμε. Αν ο ιστότοπος ανήκει σε εταιρία η οποία έχει εγκαταστάσεις σε μια τοποθεσία, τότε μπορεί να γίνει και διαφήμιση μέσα από το google my business, το οποίο μας προβάλει μέσα από το google maps και places. Καταχωρίζουμε την επιχείρησή μας στο google my business και προβαλλόμαστε μέσα από το google maps. Μπορούμε να δείχνουμε τις προσφορές μας στο αγοραστικό κοινό που είναι κοντά στην επιχείρηση μας γεωγραφικά.

Ολοκληρώνοντας

Η Προώθηση των Ιστοσελίδων μπορεί να ακούγεται περίπλοκη. Όμως αν την βάλουμε σε εφαρμογή με σύστημα, έχει απτά αποτελέσματα. Χρησιμοποιώντας σωστά το SEO και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Και γιατί όχι και την πληρωμένη διαφήμιση, στοχεύοντας πιο ειδικά.

Σύντομα θα αναλύσουμε τις διαδικασίες για μια ολοκληρωμένη διαφήμιση σε άλλα άρθρα. Έχουν μείνει ακόμα πολλά σημεία για να αναλύσουμε πάνω στην προώθηση των ιστοσελίδων. Σιγά σιγά θα αρχίσουμε να προσθέτουμε άρθρα για το θέμα αυτό. Η συζήτησή μας δεν θα τελειώσει με αυτήν την αναφορά. Κάποια ζητήματα χρίζουν διεξοδική ανάλυση.

Stafilas Vasileios

Ο Βασίλειος Σταφυλάς γεννήθηκε το 1977 από πατέρα τυπογράφο. Ουσιαστικά γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα σε ένα τυπογραφείο, μέσα στις Γραφικές Τέχνες. Με τα κινητά μεταλλικά στοιχεία του τυπογραφείου έμαθε να διαβάζει και να γράφει. Σπούδασε στο ΤΕΙ Αθήνας, στην Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, όπου κα αποφοίτησε ως Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών. Δεν έχει σταματήσει να μελετά τις Γραφικές Τέχνες και να τις υπηρετεί με όλες τις δυνάμεις του. Την τελευταία δεκαετία επικεντρώνεται στην Γραφιστική αλλά και στην κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων.

This Post Has One Comment

  1. Billys

    Ωραίο κείμενο, με καλές πληροφορίες για την προώθηση των ιστοσελίδων. Ευχαριστούμε

Leave a Reply